Steven de Lira

Wat is de toekomst van Diversiteit en Inclusie? Volgens Steven is dat een mindset die vertrouwt op onderscheid maken of discrimineren als overlevingsstrategie is net zo achterhaald als een koffiebar zonder WiFi.

De toekomst -die nu begint- heeft een FutureFit-mindset nodig. Een FutureFit-mindset is een actieve mindset, gericht op verbinding en creatie op een dieper sociaal-emotioneel niveau met de mensen om je heen. Ongeacht geslacht, ras, geloof, geaardheid, politieke voorkeur, sociale status of wat dan ook. In staat zijn de mens te zien in plaats van het ‘vakje’ dat je die ander toebedeelt. We hebben een blinde vlek als het gaat om de ‘mens’ te zien.

Blinde vlekken? Dat geldt niet voor mij…. Weet je het zeker? Helaas. We hebben ze allemaal. Binnen organisaties kijken we vooral naar de functionaris en onvoldoende naar de mens. Wil je onderzoeken wat jouw blinde vlekken zijn binnen het thema ‘de mens centraal zetten’ in organisaties? Dat vind ik stoer. Ben je een leidinggevende die worstelt met het diversiteitsvraagstuk? Ik zoek dappere mensen die middels social deep learning hun visie op de organisatiestructuur en -cultuur willen uitdagen. 

Steven de Lira (Curaçao, 1973) ingenieur, tech ondernemer en specialist betrokkenheid management. Steven is echte mengelmoes, door zijn genen, opvoeding, studie Technische bedrijfskunde en brede interesses. Steven kan als geen ander bruggen slaan tussen verschillende werelden waar anderen uitdagingen of onmogelijkheden zien. Met de methode die hij heeft ontwikkeld, slaat hij brug tussen de in zijn ogen niet concrete wereld van persoonlijke ontwikkeling en datagedreven besluitvorming.

Steven is schrijver van het boek “Met ons talent maken wij het verschil” voor het basisonderwijs op Curaçao. De Nederlandse Vereniging van Personeelsfunctionarissen (NVP) bekroonde in 2011 zijn talent als HR-visionair met een Future Award. “Met zijn visie en de wijze waarop hij deze in zijn essay ‘Ik wil je hart je ziel en je zaligheid’ heeft verwoord geeft hij duidelijk blijk van potentie” aldus Drs. Lucas van Wees Voorzitter van de jury NVP Future Award. Momenteel werkt hij aan een boek dat voortbouwt op het concept van het essay.

Hij is een tech ondernemer, die vindt dat we een ongezonde fascinatie hebben voor technologie waarin miljarden geïnvesteerd wordt. Het is een feit dat 75% van innovatie of ontwikkelingstrajecten binnen organisaties mislukt door weerstand of angst voor verandering. We accepteren een slagingskans van 25% op bijna geen enkel ander gebied in onze samenleving. Zou jij nog met de trein gaan als de kans slechts 25% is dat de trein rijdt? Zou je je huisarts nog vertrouwen als hij maar 25% van de tijd de juiste diagnose stelt? Waarom gaat het nog steeds zo vaak fout als verandermanagement zoveel beschreven is? Steven vindt dit opmerkelijk en is het gaan onderzoeken. Hij kwam tot een aantal inzichten:

  1. We investeren te veel in technologische oplossingen en te weinig in het updaten van onze mindset. Het is volgens Steven broodnodig dat we onze mindset een update geven. Technologie kan ons niet helpen de problemen van de menselijkheid op te lossen. We kunnen alleen onze problemen oplossen als we onszelf herprogrammeren om te denken in overvloed. Dus we hebben als samenleving een schaalbare, betaalbare en meetbare methode nodig voor sociaal-emotionele ontwikkeling. Persoonlijke ontwikkeling moet gedemocratiseerd worden.
  2. Mensen zijn niet te motiveren als ze geen concrete ambitie hebben. Een ambitie of doel kun je niet stellen, die moet je vinden. Het vinden van je eigen unieke ‘Ik’ met een bijbehorende, concrete ambitie is een sociaal proces dat te meten en te managen is.
  3. Er is een ‘onzichtbaar’ laagje binnen organisaties die veranderingen kan vertragen of versnellen. Steven noemt dit laagje de collectieve intuïtie. Niets spiritueels of zweverig: het is te meten en dus te managen. Net zoals inheemse volkeren hun land hebben leren lezen, moeten wij onze organisaties leren lezen. Als we de collectieve intuïtie kunnen lezen, kunnen we de nog onbenutte bronnen van talent en ambitie aanwenden om innovatietrajecten succesvoller te maken.

Zijn gedrevenheid om sociaal-emotionele ontwikkeling voor iedereen beschikbaar en meetbaar te maken, maakte dat hij na zijn opleiding Technische Bedrijfskunde, aannhaakt bij zijn (inmiddels ex-)vrouw om in de avonduren een studie Human Resources Management te volgen. Deze kennis, in combinatie met vele onderzoeken, in samenwerking met TNO Kwaliteit van Leven, Universiteit Utrecht Faculteit Advanced Gaming and Simulation en Hogeschool Leiden Faculteit toegepaste Psychologie, heeft ertoe geleid dat Steven een methode genaamd de ‘social deep learning’ heeft ontwikkeld.

Steven wil het onderwijs en bedrijfsleven wakker schudden en de beslissers van organisaties aanspreken met een onderbouwde leermethode dat we meer aandacht moeten hebben voor de Human factor. Technologie en procesverbeteringen alleen kunnen niet helpen om het onbenut potentieel van mensen aan te spreken. Het niet aanspreken van deze bron is de oorzaak van vele maatschappelijke problemen zoals burn-out, overconsumptie, discriminatie, weerstand bij veranderingen enzovoorts. Steven neemt het publiek op een interactieve wijze mee in zijn kritische stellingen en bevindingen. Een lezing die nieuwe inzichten en zeker stof tot nadenken geeft.

Steven zet graag zijn expertise en ervaring in tijdens:

Congressen

Workshops

Trainingen

Interne vraagstukken

Teambuildings

Seminars

IK WIL GRAAG MEER INFORMATIE over STEVEN

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Scroll naar top